Kaj vse potrebujem za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini?

Najpomembnejši pri nakupu nepremičnine je vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Ni namreč dovolj, da kot kupec razpolagate s prodajno pogodbo in ste poravnali kupnino: za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini s pravnim poslom se zahteva vpis v zemljiško knjigo.

Kaj vse potrebujem za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini?

Vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo je lahko zelo enostaven, v nekaterih primerih pa zelo zapleten. V vsakem primeru pravni del nakupa nepremičnine terja visoko mero previdnosti in pozornosti.

Pred sklenitvijo dogovora o nakupu nepremičnine preverite, ali je ta vpisana v zemljiško knjigo. Če ni vpisana, se tudi sami ne boste mogli vpisati vanjo kot novi lastnik. V takem primeru vam močno priporočamo posvet s pravnikom ali nepremičninskim svetovalcem.

Ko ugotovite, da je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo in se s prodajalcem dogovorite o ceni in ostalih pogojih nakupa (več o tej temi v članku Ali je cena res vse), je treba sestaviti prodajno pogodbo. Toda prodajna pogodba brez zemljiškoknjižnega dovolila ne bo dovolj: "Zemljiškoknjižno dovolilo (intabulacijska klavzula) je izrecna nepogojna izjava tistega, čigar pravica se prenaša, spreminja, obremenjuje ali preneha, da dovoljuje vpis v zemljiško knjigo. Podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu mora biti overjen;" vir: 23. člen Stvarnopravnega zakonika.

Največkrat je zemljiškoknjižno dovolilo del prodajne pogodbe. Pred overitvijo podpisa pa je treba podpisano pogodbo predložiti tudi davčnemu uradu za odmero davka na promet nepremičnin. Po plačilu davka davčni urad na pogodbi potrdi plačilo. Na tem izvodu prodajne pogodbe prodajalec pri notarju overi svoj podpis. Nato je pogodba pripravljena in se kupec lahko vpiše v zemljiško knjigo kot lastnik nepremičnine. Ko kupec plača kupnino, mu prodajalec izroči pogodbo, s katero se kupec vpiše v zemljiško knjigo kot lastnik nepremičnine.

V primeru nakupa nepremičnine s kreditom bo prodajalec pogodbo odnesel do notarja še preden kupec plača celotno kupnino. Pri notarju bo kupec namreč imel narok, na katerem se bo kot novi lastnik vpisal v zemljiško knjigo, banka bo pa na nepremičnino vpisala hipoteko za zavarovanje kredita.

Celoten proces lahko prodajalec in kupec izpeljeta sama, a je pri tem potrebna velika mera zaupanja, saj za obe strani pomeni nekaj tveganja. Temu tveganju se kupec in prodajalec lahko izogneta tako, da v proces vključita nepremičninsko agencijo ali notarja. V tem članku preverite, kako.

Za brezskrben nakup ali prodajo nepremičnine priporočamo sodelovanje z izkušenim strokovnjakom. Kontaktirajte nas preko spodnjega obrazca.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč z vašo nepremičnino?





Spletna aplikacija je varovana z rešitvijo reCAPTCHA, za katero veljata Googlov Pravilnik o zasebnosti in Pogoji uporabe.