Kako se izognete tveganju pri prodaji z vključitvijo notarja ali nepremičninske agencije

Ko je bil plačan davek na promet nepremičnin in je bila prodajna pogodba overjena, se kupec lahko vpiše v zemljiško knjigo kot novi lastnik nepremičnine. Pri tem pa se pojavi tveganje in z njim vprašanje, ali bo prodajalec tako pogodbo kupcu izročil po plačilu celotne kupnine oziroma ali bo kupec plačal celotno kupnino, če mu prodajalec izroči pogodbo pred plačilom celotne kupnine.

Kako se izognete tveganju pri prodaji z vključitvijo notarja ali nepremičninske agencije

Kupec in prodajalec si seveda lahko zaupata in se dogovorita za eno od možnosti. Kaj pa, če druge strani ne poznate in ljudem načeloma zaupate, toda neradi tvegate po nepotrebnem?

V tem primeru lahko v proces vključite notarja ali nepremičninsko agencijo. Ko je pogodba pripravljena za vpis v zemljiško knjigo, jo prodajalec deponira pri notarju ali shrani pri nepremičninski agenciji. Nato kupec nakaže kupnino in z originalnim potrdilom o nakazilu prevzame pogodbo pri notarju ali agenciji ter predlaga vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Poleg tega lahko notarji in agencije pri prodaji oziroma nakupu nepremičnine obe strani zavarujejo tudi z uporabo njihovega fiduciarnega računa. To je transakcijski račun, ki ga imetnik odpre v svojem imenu, a za račun ene ali več tretjih oseb. Fiduciarnega računa se ne sme spremeniti v običajni transakcijski račun in obratno, kar narekuje 14. člen Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED).

Aro kupec po navadi nakaže na račun prodajalca. Včasih pa je bolje, da se jo nakaže na fiduciarni račun. To velja predvsem za primere, ko pogoji za podpis prodajne pogodbe še niso izpolnjeni. Na primer: S prodajalcem ste se dogovorili, da bo legaliziral objekt, pridobil odpoved predkupne pravice od soseda ali pridobil izjave upnikov za izbris hipotek; mogoče je treba urediti služnost za dostop do nepremičnine. To so primeri, ko je za nakup že vse dogovorjeno, a mora prodajalec pred podpisom prodajne pogodbe izpolniti še nekatere pogoje. Do izpolnitve pogojev se lahko podpiše predpogodba in ara deponira na fiduciarni račun. S tem se kupec izogne tveganju, da prodajalec are ne bi želel vrniti v primeru, da dogovorjenega ne uspe izpolniti do določenega roka.

Če je za prodajo določene nepremičnine to potrebno, lahko nepremičninski agent naroči tudi potrdilo o namenski rabi, pridobi soglasje občine, Agencije republike Slovenije za okolje ali Ministrstva za obrambo.

Prenosu lastninske pravice je treba nameniti zahtevano pozornost in natančnost. Priporočamo sodelovanje z notarjem ali nepremičninsko agencijo, ki je s tem v vsakodnevnem stiku. Pri obeh se lahko dogovorite za ureditev dokumentacije.

Kontaktirajte nas in povezali vas bomo s svojimi partnerji po celi Sloveniji.

Za posebne ponudbe nepremičnin, ki še niso objavljene na spletu, se prijavite tukaj.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč z vašo nepremičnino?





Spletna aplikacija je varovana z rešitvijo reCAPTCHA, za katero veljata Googlov Pravilnik o zasebnosti in Pogoji uporabe.