Kako izgleda pregled fizičnega stanja nepremičnine?

Potencialni kupec starejše hiše ni bil prepričan ali je s hišo vse v redu, ali pa so kje skrite napake, ki jih njegovo neizkušeno oko ne opazi. Pomembno je, da je kupec še pravi čas ugotovil, da ni strokovnjak na področju gradbeništva, zaradi česar je poiskal pomoč. Zato je naročil fizični pregled starejše hiše in posvet z gradbenim strokovnjakom.

Kako izgleda pregled fizičnega stanja nepremičnine?

Preden se je s prodajalcem dogovoril o končni nakupni ceni, je na spletu raziskal kakšne so njegove možnosti, saj med svojimi znanci ni imel osebe z ustreznim znanjem, ki bi ji lahko dovolj zaupal. Med brskanjem po spletu je našel našo spletno stran in možnost fizičnega pregleda nepremičnine. Prav to je iskal. Po oddanem povpraševanju nam je posredoval povezavo do oglasa za nepremičnino. Nato smo se dogovorili za ogled nepremičnine v živo. Pri prodajalcu je zaprosil še za posredovanje dokumentacije in slikovnega materiala iz časa pred in med prenovo hiše. Več kot je na voljo dokumentacije o nepremičnini, bolj natančno se lahko oceni stanje nepremičnine. Pomembno je, da pred nakupom prenovljene nepremičnine zato v vsakem primeru zaprosite za slike, ki so bile posnete v času prenove.

Na ogledu nepremičnine je gradbeni izvedenec (naš poslovni partner) z več kot 30 leti izkušenj, najprej preveril stanje zunanjosti hiše. Predvsem strešno kritino, primernost odvodnjavanja s terase, stanje oken in fasade ter debelino in stanje toplotne izolacije. V kletnih prostorih je bila izmerjena vlaga in z vizualnim pregledom so bile najdene sledi zamakanja. V notranjosti hiše se je iskalo znake plesni, vlage in morebitne razpoke, ki bi lahko nakazovale na slabe temelje, ali znake slabe izvedbe prenove. Celotna hiša je bila suha, razen parapet pod oknom ene od spalnic je kazal manjše sledi vlažnosti. Po pregledu in iskanju potencialnega vzroka je bilo zaključeno, da tesnilo na zunanji strani med oknom in okensko polico ne tesni, ali pa je mogoče celo zunanja okenska polica neprimerno vgrajena in ima napačen naklon (proti notranjosti hiše). Gradbeni izvedenec je potencialnega kupca s tem seznanil in na kraju ogleda na grobo podal oceno stroška sanacije.

Prav tako je bil predmet pregleda ocena in preverba potresne varnosti objekta. Iz slik je bilo ugotovljeno, da je bil objekt grajen v časih, ko potresnoodporni predpisi še niso bili obvezni. Predvideva se, da objekt zaradi načina gradnje in svoje nizke etažnosti in majhnih dimenzij ni kritičen. Pri tem je potrebno opozoriti, da gre za grobo oceno.

Kratek povzetek pregleda je sledeč: hiša je v solidnem stanju in predvidoma v naslednjih 10 do 15 letih ne bo zahtevala večjih vlaganj v sanacijo. Pri prenovi so bili uporabljeni kvalitetni materiali in sanacije so bile izvedene ustrezno. Pregled ni pokazal večjih težav na objektu. V nekaj dnevih po ogledu je bilo pripravljeno tudi pisno poročilo z ogleda, ki je povzelo videno in ugotovljeno. Ogled hiše tlorisne površine približno 170 m2 je trajal približno 90 minut.

Pomembno je, da kot kupci ne spregledate znakov, ki jih usposobljeni gradbeni strokovnjaki s 30 leti izkušenj takoj opazijo. Naročite fizični pregled nepremičnine še preden podpišete pogodbo za nakup nepremičnine. Ugotovitve z ogleda vam bodo v pomoč pri pogajanjih in načrtovanju stroškov prenov v prihodnjih letih.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč z vašo nepremičnino?





Spletna aplikacija je varovana z rešitvijo reCAPTCHA, za katero veljata Googlov Pravilnik o zasebnosti in Pogoji uporabe.