Pasti in prednosti nakupa stare hiše

Starejše hiše so lahko odličen nakup ali pa nočna mora. Iz kateregakoli razloga že boste kupili starejšo hišo, poskrbite, da se ne ujamete v past.

Pasti in prednosti nakupa stare hiše

Razlogov za nakup starejše hiše je več. Eden od pomembnejših, ki bo vedno govoril v prid starejšim hišam, je dobra lokacija. V mestih namreč starejše hiše velikokrat stojijo na dobrih lokacijah, saj so bile najprej pozidane boljše parcele in šele pozneje malo »slabše«. Imajo tudi večjo kvadraturo, kar iščejo velike družine. Z vedno več dela od doma pa bo dodatna soba vedno bolj dobrodošla kot pisarna.

Ko primerjamo nakup novogradnje s starejšo hišo na podobni lokaciji, je cena starejših hiš nižja, kar omogoča, da do hiše pridemo z manjšim kreditom in pologom kot pri novogradnji. Seveda pa imajo starejše hiše svoje slabosti. Tlorisi so včasih manj moderni, z več manjšimi sobami. Za nekatere družine so prevelike in zaradi svoje velikosti dražje za ogrevanje in vzdrževanje. Prav tako bodo v bližnji prihodnosti terjale večje investicije.

Če se spogledujete z nakupom starejše hiše, zato obvezno pozornost namenite naslednjim točkam:

  • Preverite, ali ima hiša ustrezno dokumentacijo. Preverite gradbeno dovoljenje. Ne le, ali obstaja, temveč tudi, ali je v naravi hiša dimenzij, ki jih navaja gradbeno dovoljenje; torej, da ni bila naknadno dozidana ali nadzidana. Če je bila, to še ni razlog za odstop od nakupa, se pa vsekakor pozanimajte o možnosti legalizacije objekta in koliko vas bo ta stala. Za ta namen kontaktirajte pooblaščenega inženirja gradbene stroke, ki ima ustrezno znanje za pregled in oceno realnega stanja. Pregled in pomoč pri ureditvi dokumentacije lahko naročite tudi na naši spletni strani.
  • Preverite kakovost gradnje hiše. Osredotočite se na dele, ki jih ne bo enostavno zamenjati. To so:
    • Temelji hiše. So ustrezno ohranjeni in v dobrem stanju? Izvedba sanacije temeljev je lahko zahtevna in draga. V primeru sanacije je potrebno izvesti izkop do temeljev, izvesti ustrezno zaščito gradbišča in nato izvesti potrebne sanacije konstrukcije, hidroizolacije in termoizolacije. S tem se ojača konstrukcijo stavbe, prepreči neželene vdore vlage in energetske izgube.
    • Nosilne stene hiše. Preverite kakovost izgradnje ter materiale, ki so bili pri tem uporabljeni.
    • Balkoni in terase. Slaba izvedba lahko privede do toplotnega mostu, s čimer so energetske izgube višje, prav tako pa lahko prihaja do kondenzacije vlage na neželenih mestih.
  • Potresna varnost. Glede na leto projektiranje in izgradnje je v veliki meri odvisna raven potresne ranljivosti in ogroženosti stavbe. Predvsem je potresna ranljivost višja za stavbe zgrajene pred letom 1964, kajti po tem letu so v veljavo stopili prvi predpisi za potresnoodporno projektiranje. V prihodnjih letih bo ta tema vedno bolj aktualna in posamezniki, banke in zavarovalnice bodo na to vedno bolj pozorni. Že danes poskrbite, da kupite nepremičnino, ki ji bo vrednost zaradi novih predpisov v prihodnje rasla in ne padala.
  • Možnosti prenove hiše. Katere stene so nosilne in katere ne? Se lahko posega v nosilne stene in bo stavba še varna za bivanje? Je možno povečati obseg steklenih površin? Posvetujte se z gradbenim inženirjem in arhitektom.
  • Kanalizacija, greznica ali čistilna naprava. Nekatere hiše, tudi v Ljubljani, še niso priključene na kanalizacijsko omrežje. Preverite, ali je hišo pred večjimi posegi treba priključiti na kanalizacijsko omrežje oziroma greznico zamenjati z malo čistilno napravo. To seveda pomeni dodaten strošek v višini vsaj nekaj tisoč evrov.
  • Gretje hiše. Stare hiše imajo višje stroške ogrevanja, saj niso primerno toplotno izolirane in se ogrevajo s starejšimi pečmi. Pred nakupom se pozanimajte o različnih možnostih gretja, toplotne izolacije in rekuperacije.

Nakup starejše hiše vsekakor ni nekaj, česar bi se lotili površno. Natančno preverite stanje najpomembnejših delov hiše in bodite realni pri oceni stroškov prenove, ki jih obvezno vračunajte v letne stroške svojega gospodinjstva.

Za brezskrben nakup ali prodajo nepremičnine priporočamo sodelovanje z izkušenim strokovnjakom. Kontaktirajte nas preko spodnjega obrazca.

Za posebne ponudbe nepremičnin, ki še niso objavljene na spletu, se prijavite tukaj.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč z vašo nepremičnino?





Spletna aplikacija je varovana z rešitvijo reCAPTCHA, za katero veljata Googlov Pravilnik o zasebnosti in Pogoji uporabe.