Zakaj je dobro imeti vpogled v zemljiško knjigo

Za vsako nepremičnino v Sloveniji lahko preverite, kdo je njen lastnik. Izveste lahko tudi, ali so na nepremičnini vpisane hipoteka, izvršba, služnost ali kaj drugega, kar pomembno vpliva njen nakup ali prodajo.

Zakaj je dobro imeti vpogled v zemljiško knjigo

Vse to lahko preverite z vpogledom v zemljiško knjigo. Zemljiška knjiga je javna knjiga, namenjena vpisu in javni objavi podatkov o pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih v zvezi z nepremičninami (vir: http://www.sodisce.si/javne_knjige/zemljiska_knjiga/). Za dostop in vpogled si ustvarite brezplačen profil, s katerim se nato prijavite v portal.

Pred podpisom pogodbe obvezno preverite, da stanje v zemljiški knjigi omogoča prenos lastninske pravice na novega lastnika. Torej, da prodajalec v času sestave prodajne pogodbe nepremičnine ni prodal komu drugemu, se zadolžil in na njo vpisal hipoteke ali da niso upniki na nepremičnino vpisali zaznambe izvršbe.

Nakup nepremičnine je najlažji in najmanj tvegan, ko je nepremičnina prosta vseh bremen in omejitev. Varen pa je lahko tudi ne glede na omejitve, vpisane v zemljiški knjigi, a je zato dolgotrajnejši in napornejši. V tem primeru sodelujte s pravnikom, notarjem ali nepremičninskim agentom, ki vam bo pomagal, svetoval in varoval vaše interese.

Imate vprašanje ali potrebujete pomoč z vašo nepremičnino?





Spletna aplikacija je varovana z rešitvijo reCAPTCHA, za katero veljata Googlov Pravilnik o zasebnosti in Pogoji uporabe.